צילום מסך, מתוך הקבוצה

שיעור בפלורליזם

בעמוד הפייסבוק "אוניברסיטת תל אביב – צריכים משהו", שכוללת 12,600 חברים, סטודנטית שומרת מסורת ביקשה לברר האם קיימת נכונות בקרב בנות הקבוצה ליזום שעות אימון נפרדות לנשים בחדר הכושר. זה הידרדר מהר מאוד לקללות, נאצות, וידויים על הטרדות מיניות ודיון במונח פלורליזם

קבוצת הפייסבוק "אוניברסיטת תל אביב – צריכים משהו?", שהוקמה בשנת 2014, מונה נכון להיום כ-12,600 חברים, סטודנטים בעבר, בהווה וגם לעתיד. הקבוצה מהווה פלטפורמה לקבלת אינפורמציה –  ממענה על שאלות ומנהלות ועד למתן עזרה במילוי שאלונים וסקרים לצורך השלמת עבודות אקדמיות. לקבוצה חוקים ברורים שהגדירה לעצמה: אין לפתוח שרשורים פוליטיים, מתוך הבנה, מוצדקת או לא, שהם עלולים להידרדר לחילופי דברים אלימים ולא מכבדים, וכמו כן, לא לפרסם מוצרים או שירותים.

לפני מספר שבועות, פרסמה סטודנטית שומרת מסורת סטטוס הפונה לסטודנטיות בקבוצה, על מנת לברר האם קיים עניין או רצון ליזום שיוקצו לנשים שעות נפרדות בחדר הכושר של האוניברסיטה. פנייתה של הסטודנטית, הלומדת לתואר ראשון באחד המדעים המדויקים (שנה ב'), נבעה מהעובדה ש"לא קיימת מסגרת המתאימה לנשים המעדיפות להתאמן בצניעות", כפי שאמרה ל"כותרת".

אלא שהסטטוס, שמבחינתה הוּנע מרצון תמים ליצור מרחב שבו נשים יחושו בנוח להתאמן, גרר התנגדויות רבות והוביל להיווצרותו של שרשור סוער, עם תגובות אלימות לא פעם. מדגם מייצג מהפנינים (אלו שהנייר הווירטואלי סובל): "יאיראן זה לא כאן, שחררי", "היום זה הפרדה בחדר כושר, מחר תרצו הפרדה בשיעורים", הנה, שימי את זה [תמונה של בורקה] ולא תראי אף גבר", "כמו שאת נראית קשה להאמין שמישהו הטריד אותך", "אולי צריך גם לעשות שעות נפרדות לאשכנזים ומזרחים, ליהודים ומוסלמים וכמובן גם לימנים ושמאלנים", ועוד ועוד. בשלב מסוים ביקשה הסטודנטית לנסות להרגיע את הרוחות ולהסביר שלא עמדה מאחורי הדברים כוונה מתריסה.

צילום מסך

בעיני המתנגדים, יצירת הפרדה בשעות האימונים של נשים וגברים היא למעשה אפליה כלפי גברים וניסיון להדיר אותם מהמרחב הציבורי המשותף. חלק מהמתנגדים נימקו את התנגדותם ליוזמה בכך שכאשר שילמו על המנוי, לא לקחו בחשבון אפשרות שהשעות שבהן יתאפשר להם להתאמן יוגבלו. "אנחנו רוצים לקבל את השירות עליו שילמנו", כתב אחד מהם. אחרים טענו לכפייה דתית ו"שלחו" את המגיבות להתאמן בבני ברק, "שם תקבלו פתרון הולם לצניעות שאתן מבקשות". הדיון לא תמיד שמר על ענייניות, אפילו רחוק מכך, וכלל כאמור לא מעט קללות ונאצות. כשמגיב מהמגזר הערבי טען שגם לבנות מהמגזר יש צורך דומה, נענה בתגובות גזעניות.

מהצד השני של המתרס, בין התומכים, היו נשים שהסבירו שלעתים אימונים בחדר כושר לצד גברים הם חוויה לא נעימה, וכמה מהן אף שיתפו בחוויות אישיות מאימונים שבמהלכם ספגו הערות על המראה שלהן, מבנה גופן, "הצעות לסיוע" מבלי שביקשו ועוד. אליהן הצטרפו סטודנטיות דתיות שעליהן חל, לטענתן, איסור להתאמן בכלל בנוכחות גברים. עוד תמכו בהצעה בחורים שלא הצליחו להבין את פשר ההתנגדות הנחרצת וטענו כי הפוסט שפרסמה הסטודנטית הוא מימוש ברור של ערך הפלורליזם (בין שאר ההודעות: "לכל הנאורים בשקל, אני בטוח שאתם מתנגדים גם למתרגמת לשפת הסימנים בפינה בפינה הקטנה של המסך, כי היא מגבילה לכם את שטח הצפייה", "איזה כיף לשמוע 'נאורות' גברית. בקיצור, אישה – את היסטרית" ו"כמה אור יוצא מהנאורים התל אביבים, אני חייב לשים משקפי שמש כדי לא להסתנוור".

צילום מסך מתוך קבוצת "אוניברסיטת תל אביב – צריכים משהו?"

בסופו של דבר, לאור פנייתה של הסטודנטית, הוצע על ידי מרכז הספורט של האוניברסיטה פתרון חלקי: הוספת חוג "עיצוב-חיטוב" המיועד לנשים בלבד המנויות למרכז הספורט, פעמיים בשבוע וללא תוספת מחיר. "האמת שלא לקחתי אישית את התגובות הקשות", אומרת הסטודנטית שפרסמה את הפוסט. "גם היו כמה תגובות טובות מאוד, כולל של בחור חילוני שתמך בהצעה וכינה את המתנגדים 'דו פרצופיים', משום שהם מציגים עצמם כנאורים וליברלים בעוד שכשמבקשים מהם להתחשב באחרים, הם לא מסכימים במסווה של 'כפיה דתית'*

אוניברסיטת תל אביב אקטואליה הטרדות מיניות יחסים בין המינים מגדר
{ לכתבה "שיעור בפלורליזם" לא התפרסמו תגובות }