זה כי הם שחורים

שרה פריד

זה כי הם שחורים. זהו. זה כי הם מאפריקה. זה כי צבע העור שלהם שונה. שונה יותר מזה של המזרחים שהגיעו בשנות ה-50. זה לא חום שזוף של צפון אפריקה. זה שחור. זה של הפראים מבפנים. אלה עם התופים, והנשים שמסתובבות עם החזה בחוץ, והמהומות והפרעות והרצח עם. הם ביצעו רצח עם אחד בשני. כן, ברואנדה, אתם לא זוכרים? ולכולם יש איידס ומחלות באפריקה, והם מסריחים. הם לא שמעו על דאודורנט? זוועה. ואז הם באים לפה. מי הם חושבים שהם? עם כל המחלות שלהם, הם ממש פראים. זה ממש מסוכן. הם לא צריכים להיות פה בכלל, זאת מדינה של יהודים, וברוך ה’, יש לנו מספיק צרות משלנו בלי שנוסיף את הכושים האלה על הגב שלנו. יש לנו מספיק כאלה שטוענים שהם יהודים, אנחנו לא צריכים גם גויים כאלה.

וואו. קצת היה לי מגעיל לכתוב את זה. קצת? הרבה. אני מתנצלת בפני כל מי שנעלב, אני חושבת שנעלבתי מעצמי, אבל יותר מכל נעלבתי מהאנשים שביצעו פחות או יותר פוגרום במסתננים של דרום תל אביב. אני באמת רק רוצה ללכת לשם, ולהתנצל. להתנצל שמתייחסים אליהם כמו אל בהמות, כי אם הם היו מסתננים בגלל משבר באיזו מדינה אירופית, נגיד רומניה, אז לא היו עושים יותר מדי בלאגן. היי, אולי אפילו היו נותנים להם לעבוד. אבל זה כי הם מרומניה. זה כמעט מתורבת.

בסמסטר הקודם קראתי מאמר במסגרת שיעור “פוליטיקה ומשטר בישראל” שנקרא: “כושי סמבו בילי בילי במבו – כיצד יהודי הופך שחור”. המאמר כיסה פחות או יותר את סיפור עלייתם של יהודי אתיופיה לארץ ואת היחס המשפיל שהם חוו וחווים עד היום. אני זוכרת פיסקה אחת בה סופר על מורה בבית ספר בה המורה (שהייתה בהריון) לא התירה לתלמיד שחור ללמוד בכיתתה, משום שחששה שהתינוק יצא שחור(!). חבר’ה, זה לא מה הם, זה מאיפה הם.

בנימה אישית, לפני שאתחיל להיות מואשמת פה בדברים, אני לא חושבת שכל עניין המסתננים הזה הוא בסדר. אבל מה מדינת ישראל חשבה שיקרה? בואו ניתן לאלפים להיכנס, לא ניתן להם אשרות עבודה, רובם יתמקמו בשכונות החלשות של העיר היחידה בארץ בה הם יכולים לעבוד ושהכל ייפתר? שהם יגידו: “יואו, ממש חרא פה שאני לא עובד, אז אני אחזור לאריתראה, איפה שיכולים לפוצץ לי את הראש במצ’טה, אני אחטוף איידס וארעב?” כן? אז לא. זה לא עובד ככה. זה כמו שלא יכלו לצפות מעובדים זרים להגיע לכאן ולהתרבות במשך שנים, לתת לילדים שלהם חינוך עד שלב מסויים עד גיל 13, ואז לשלוח אותם חזרה למדינת עולם שלישי, שאפילו את השפה בה הם לא דוברים.

אני חושבת שאנחנו יכולים ליצור סטיקר חדש: “ישראל – נפתור את זה אחר כך”.

קצת גלשתי. לא, זה לא לעניין שיש פה כ”כ הרבה מסתננים. כן, רבים מהם לא צריכים בכלל להגיע או להישאר, אבל הם כבר פה, והממשלה צריכה לחשוב מה לעשות איתם. וההצהרות של שר הפנים הנאור שלנו (אני מרגישה יותר רע כשאני כותבת את זה מאשר את המילה “כושי”) הן לא מעשה, הן דמגוגיה זולה שנועדה לטפוח על השכם של מגזר המצביעים שלו, “שוורצע’ז” (שחורים) בפני עצמם, אם תשאלו אנשים בעלי דעות מסויימות בחברה שלנו. היי, I’m just saying – אם בעמנואל יורקים עליכם, תירקו על אחרים.

הנקודה היא, שלא היינו מגיבים ככה אם הם לא היו מאפריקה. כי עובדה, אנחנו מתייחסים ככה גם לשחורים שלנו, ליהודים (אם נתייחס אליהם אי פעם ככה..) שעלו מאתיופיה, רק כדי שיקבלו לפנים את הכאפה הכי גדולה – שהם לא שווים כי הם שחורים. איך בדיוק ציפו שנתייחס לכאלה שמבחינתינו הם גם שחורים וגם גויים? שלא נדע מטומאה. מה הפיתרון? יש רבים וגדולים ממני שצריכים לפתור את השאלה, אבל לעודד אותנו לשבור להם את הידיים והרגליים זה לא הפיתרון. מה, נגמרו הבעיות במזרח התיכון?

כל החיים שלי אני מנסה להתחמק מדעות קדומות, הכללות וגזענות. זה בורח לי מדי פעם, זה קורה לכולנו. אבל בפנים אני יודעת שזה לא בסדר ושזה לא נכון. והאנשים שלא יודעים את זה, הם הפראים האמיתיים.

זה כי הם שחורים

• כתבה מעולה שרה,
    אני כבר שנתיים עובר פעם בשבוע בכל יום שנישני בשוק התקווה ועד לתמונת עולם אחרת שדומה קצת לדו-קיום…בתי עסק מאולתרים של פליטים/מסתניים לצד חנויות ובאסטות בשוק של התושבים הותיקים. במתנ”ס שאני מלמד במסגרת פר”ח, יש תלמידים, ילדים של עובדים זרים וגם ותיקים שלומדים באותו המקום.

הגזענות שראינו בדרום ת”א בשבועות האחרונים היא מחרידה, אתיופיים יהודיים צריכים ללכת עם חולצה שמצהירה שהיא ‘בצד הנכון’ כהתרסה (http://www.facebook.com/photo.php?fbid=316239041788676&set=o.355702407791543&type=1&theater) התושבים המקומיים של שכונות דרום ת”א איך שלא נסתכל על זה התנהגו באופן נוראי, אבל צריך להבין שיש אנשים, בעיקר פוליטיקאים, שמנסים להפוך את העוני, התסכול וההזנחה של שנים ארוכות של אותם מפגינים לחבית נפץ.
    זה לא משהו רגיל – זו התססה מכוונת של החוליות הכי חלשות בחברה.